Onderhoud van je vloerkleed: Tips en producten

Onderhoud van je vloerkleed: Tips en producten

20 augustus 2024

Een vloerkleed kan een prachtige toevoeging zijn aan elk interieur. Of het nu gaat om een luxe Perzisch tapijt, een gezellig hoogpolig kleed of een moderne geometrische print, een vloerkleed brengt warmte en stijl in je huis. Maar hoe zorg je ervoor dat je vloerkleed er altijd op z’n best uitziet? Hier zijn enkele handige tips om je vloerkleed goed te onderhouden.

Regelmatig stofzuigen

Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van je vloerkleed is regelmatig stofzuigen. Stof, vuil en zand kunnen zich ophopen in de vezels van het kleed en deze beschadigen. Door minstens een keer per week te stofzuigen, verwijder je deze deeltjes en houd je je kleed schoon en fris. Gebruik een stofzuiger met een geschikt mondstuk voor tapijten om ervoor te zorgen dat je het kleed niet beschadigt.

Vlekken verwijderen

Ongelukjes gebeuren, maar het is belangrijk om vlekken zo snel mogelijk aan te pakken. Gebruik een schone doek om vloeistoffen op te deppen – niet wrijven, want dat kan de vlek groter maken. Voor hardnekkige vlekken kun je een tapijtspray gebruiken. Test de reiniger altijd eerst op een onopvallende plek om te zien of het de kleuren van je kleed niet aantast.

Benieuwd naar hoe je specifieke vlekken het beste kunt verwijderen? Lees dan hier onze blog.

Bescherming tegen zonlicht

Direct zonlicht kan de kleuren van je vloerkleed vervagen. Probeer je kleed zoveel mogelijk uit direct zonlicht te houden, of gebruik gordijnen om de blootstelling aan UV-stralen te verminderen. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan om je kleed af en toe te draaien, zodat de kleur gelijkmatig vervaagt en er geen duidelijke verschillen ontstaan.

Onderhoudsproducten

Er zijn diverse onderhoudsproducten van James beschikbaar die je kunnen helpen om je vloerkleed in topconditie te houden. Van tapijtreinigers en reinigers die je tapijt onderhouden tot beschermende sprays – de juiste producten kunnen een groot verschil maken. Bij de Bossche Tapijtschuur adviseren we je graag over welke producten het beste zijn voor jouw specifieke vloerkleed.

Heb je last van muffe geurtjes in huis? Met de diverse geuren van Toppoint’s No Limits Refresh haal je dit weg!

Voorkom slijtage

Om slijtage te voorkomen, is het verstandig om meubels regelmatig te verplaatsen zodat ze niet altijd op dezelfde plek op het kleed staan. Dit voorkomt dat er permanente indrukken in het kleed ontstaan. Daarnaast kun je overwegen om onder je meubels viltjes of andere beschermers te plaatsen.

Wanneer het niet meer te redden valt

Ondanks al je inspanningen kan het gebeuren dat je vloerkleed uiteindelijk niet meer te redden is. Misschien zijn de vlekken te hardnekkig, is het kleed versleten of is er onherstelbare schade ontstaan. In dat geval is het tijd om te investeren in iets nieuws.

Denk bij het kiezen van een nieuw vloerkleed aan materialen of kleuren waar vlekken minder opvallen, zoals een kleed met een druk patroon of donkere kleuren. Op deze manier zijn vlekken en slijtage minder snel zichtbaar dan op effen en lichte kleden.

Daarnaast zijn natuurlijke materialen zoals wol vaak beter bestand tegen vlekken en slijtage dan synthetische materialen. Wol heeft van nature een vuilafstotende eigenschap, wat kan helpen bij het onderhoud. Bij De Bossche Tapijtschuur helpen we je graag bij het vinden van het perfecte kleed dat past bij jouw interieur en levensstijl.

Voor kindjes of thuiswerken raden we aan om onder een groot vloerkleed een Jumbo Protectmat te leggen. Deze matten zijn in diverse maten verkrijgbaar en bieden extra bescherming voor je vloerkleed. 

Vloerkleden bij De Bossche Tapijtschuur

Het onderhouden van een vloerkleed vergt wat tijd en aandacht, maar met de juiste zorg kun je jarenlang genieten van de warmte en schoonheid die het aan je huis toevoegt. Bij de Bossche Tapijtschuur staan we altijd klaar om je te helpen met professioneel advies en diensten voor het onderhoud van je vloerkleed. Zo blijft je kleed een pronkstuk in je interieur. Kom vooral langs in onze showroom en bekijk ons brede assortiment aan vloerkleden. Benieuwd naar meer tips hoe je vloeren kunt onderhouden? Lees dan hier onze blog.
 

Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs