De rust en eenvoud van de Scandinavische woonstijl

De rust en eenvoud van de Scandinavische woonstijl

6 augustus 2024

De Scandinavische woonstijl heeft de harten van velen veroverd met zijn serene, functionele en esthetische uitstraling. In deze blog duiken we dieper in deze populaire interieurstijl en laten we zien hoe je je eigen Scandinavische paradijs kunt creëren.

Wat is een Scandinavische woonstijl?

De Scandinavische woonstijl, ook wel bekend als Nordic design, komt voort uit de landen van het hoge noorden: Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. Deze stijl wordt gekenmerkt door minimalisme, eenvoud en functionaliteit, met een sterke nadruk op natuurlijke materialen en lichte kleuren. De stijl is ontstaan in de jaren ‘50 en blijft tot de dag van vandaag een favoriet vanwege zijn tijdloze en toegankelijke design. De betekenis van de stijl is ‘leven’; veel wit, functionaliteit en eenheid.

De basisprincipes van een Scandinavisch design

Net zoals bij elke interieurstijl, heeft de Scandinavische woonstijl een aantal kernprincipes die helpen om een samenhangende en harmonieuze ruimte te creëren.
 

1. Lichte en neutrale kleuren

Een van de opvallendste kenmerken van de Scandinavische stijl is het gebruik van lichte kleuren. Wit is vaak de dominante kleur, aangevuld met zachte grijstinten, lichte houtsoorten en af en toe een pastelkleurig accent. Dit helpt om een heldere en open ruimte te creëren, zelfs tijdens de donkere wintermaanden.

Denk bij lichte, neutrale kleuren aan een vinyl met houten vloerpatroon of laminaat uit de collectie van De Bossche Tapijtschuur.

2. Natuurlijke materialen

Hout is een essentieel element in Scandinavisch design, vaak in lichte tinten zoals berken, dennen of essen. Daarnaast worden natuurlijke materialen zoals wol, linnen en katoen gebruikt om een warme en uitnodigende sfeer te creëren.

Denk bij natuurlijke materialen aan gordijnen gemaakt van linnen of vouwgordijnen van bamboe van Toppoint

3. Functionaliteit en eenvoud

De Scandinavische woonstijl draait om functionaliteit en eenvoud. Meubels hebben vaak strakke lijnen en een minimalistisch ontwerp, zonder overbodige details. Elk stuk heeft een doel en draagt bij aan de algehele functionaliteit van de ruimte.

Denk bij functionaliteit en eenvoud aan een PVC-vloer die niet alleen duurzaam maar ook makkelijk te onderhouden is.

4. Gezelligheid en hygge

Hoewel de stijl minimalistisch is, betekent dit niet dat het kil of onpersoonlijk is. Het concept van ‘hygge’ - het Deense woord voor gezelligheid en comfort - speelt een grote rol in Scandinavisch design. Denk aan zachte dekens, kaarsen en comfortabele zitplekken die uitnodigen om te ontspannen.

Voeg wat extra gezelligheid toe met vloerkleden en zachte kleuren vinyl van De Bossche Tapijtschuur.

Tips voor het creëren van een Scandinavisch interieur

Nu de basisprincipes van de Scandinavische woonstijl bekend zijn, kun je beginnen aan het creëren van je eigen serene en functionele ruimte.
 

1. Start met een licht palet

Begin met een basis van lichte kleuren op de muren, vloeren en grote meubelstukken. Dit zorgt voor een fris en open gevoel in je ruimte.
 

2. Investeer in kwaliteit

Kies voor meubels en accessoires van hoge kwaliteit. Scandinavisch design draait om duurzaamheid en vakmanschap, waarin tijdloze stukken die lang meegaan centraal staan. Je zou hiervoor ook kunnen kijken naar lokale winkels bij jou in de buurt.
 

3. Breng natuur naar binnen

Gebruik natuurlijke materialen en voeg planten toe om leven in je interieur te brengen. Een paar mooie kamerplanten kunnen een ruimte meteen opfrissen en een vleugje natuur toevoegen.
 

4. Focus op comfort

Creëer gezellige hoekjes met comfortabele zitplaatsen, zachte kussen en warme dekens. Dit maakt je huis niet alleen stijlvol, maar ook uitnodigend en knus.
 

5. Gebruik functionele opbergoplossingen

Houd je ruimte georganiseerd en opgeruimd met slimme opbergoplossingen. Denk aan multifunctionele meubels zoals een bed met lades of een bank met opbergruimte.

Scandinavisch wonen met De Bossche Tapijtschuur

De Scandinavische woonstijl biedt een perfecte balans tussen eenvoud en gezelligheid. Of je nu een volledige make-over wilt of simpel wat Scandinavische elementen wilt toevoegen, bij De Bossche Tapijtschuur vind je alles wat je nodig hebt om je huis om te toveren tot een rustgevende en stijlvolle oase. Kom langs in onze showroom en laat je inspireren door de schoonheid van Scandinavisch design!

Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs