Welke soorten vloeren zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?

Welke soorten vloeren zijn er allemaal en wat zijn de verschillen?

18 november 2019
In de zoektocht naar de perfecte vloer kom je allerlei soorten vloerbedekking tegen. Elk met zijn unieke eigenschappen, voordelen en nadelen. In dit artikel lees je welke populaire soorten vloeren vandaag de dag beschikbaar zijn en wat de belangrijkste verschillen onderling zijn. Zo kun je zelf kiezen welke vloer voor jouw situatie het meest geschikt is.

1. Houten vloer

Soort vloer: Houten vloer
Een houten vloer is één van de oudste vormen van vloerbedekking. In Nederland worden houten vloeren voornamelijk van eikenhout gemaakt en worden ze in planken gelegd.

Voordelen

Een houten vloer geeft een prachtige authentieke look aan elke ruimte. Door de nerven en barsten is elke plank (en elke vloer) uniek. Houten vloeren gaan lang mee en kunnen in allerlei patronen gelegd worden. In rechte lijnen, of bijvoorbeeld in een visgraat patroon.

Nadelen

Maar er zijn helaas ook wat nadelen. Zo hebben houten vloeren regelmatig een onderhoudsbeurt nodig, zijn ze over het algemeen duurder dan kunststof vloeren en gaan ze niet goed samen met vloerverwarming of water. Ook kunnen temperatuurverschillen tot ongewenst uitzetten en inkrimpen leiden. 
 

2. Laminaat

Soort vloerbedekking: laminaat
Laminaat is één van de populairste vloersoorten in Nederland van de afgelopen jaren. Deze kunststof vloer bestaat uit vier lagen: een balanslaag, kernlaag, decoratieve laag en bovenlaag. De decoratieve laag bepaalt hoe de plank eruitziet. Er is veel laminaat dat op hout lijkt, maar allerlei dessins zijn mogelijk.

Voordelen

Laminaat heeft over het algemeen een lage prijs, maar ziet er toch erg mooi uit. De gladde bovenlaag is makkelijk in onderhoud en is geschikt voor mensen met allergieën. Het is goed te combineren met vloerverwarming en krimpt of zet niet uit bij temperatuurverschillen. Extra voordeel bij kliklaminaat: je kunt het gemakkelijk meeverhuizen! Een slimme koop die lang meegaat dus.

Nadelen

Een nadeel van laminaat is dat het na verloop van tijd volledig vervangen moet worden. Tussentijdse beschadigingen kunnen namelijk niet gemakkelijk weggewerkt worden. Ook is het niet de ideale vloer om een geluidsarme omgeving te creëren.
 

3. Parket

Vloer type: parket
Een parketvloer wordt gelegd in planken. Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee soorten parket: massief en samengesteld parket. De planken van massief parket bestaan volledig uit natuurlijk materiaal. Samengesteld parket bestaan uit twee lagen: de onderste vaak uit multiplex en de bovenste uit natuurlijk materiaal, zoals eikenhout.

Voordelen

Een mooie parketvloer oogt warm en chique. De isolatie is goed en met de juiste verzorging gaat een parketvloer lang mee. Bij eventuele beschadigingen kan parketrenovatie uitgevoerd worden. 

Nadelen

Een parketvloer is over het algemeen een stuk duurder dan een (volledige) kunststof vloer. Massief parket is een natuurlijk product en krimpt en zet uit bij temperatuurverschillen. Hierdoor kunnen kieren ontstaan. Ook gaat het niet goed samen met vocht en is een parketvloer over het algemeen minder goed te combineren met vloerverwarming.
 

4. Tegels

Soorten vloerbedekking: tegels
Je kunt er ook voor kiezen om je vloer te bedekken met stenen of keramische tegels. Vooral een populaire keuze in badkamer en keuken, maar ook zeer geschikt voor de rest van het huis.

Voordelen

Tegels zijn bijna niet kapot te krijgen. Ze zijn sterk, slijtvast en worden niet snel bekrast. Ze zijn beschikbaar in allerlei soorten, kleuren en maten, zijn zeer geschikt voor mensen met huisstofmijtallergieën en gaan goed samen met vloerverwarming.

Nadelen

Tegels zijn minder geluidsabsorberend en geven wat minder goed mee dan bijvoorbeeld laminaat of andere kunststofvloeren. Niet ideaal dus voor spelende kinderen die nog wel eens een val maken. Ook kunnen de voegen na verloop vies worden en lastig worden om schoon te maken.
 

5. Vinyl

Vinyl vloer
Vinyl vloeren zijn gemaakt van harde kunststof materialen en bestaan uit meerdere lagen. De bovenste laag is een harde, slijtvaste laag. Door deze sterke bovenste laag gaan goede vinyl vloeren gemiddeld zo’n 20 tot 30 jaar. 

Voordelen

Vinyl is gemakkelijk te onderhouden en de prijzen zijn relatief goedkoop. De vloeren zijn vochtbestendig, wat het een ideale keuze maakt voor keuken en badkamer. Ook hebben vinyl vloeren een geluiddempende werking en zijn ze goed te combineren met vloerverwarming. 

Nadelen

Zware meubels kunnen een afdruk achterlaten op de vinyl vloer. Ook is er veel verschil qua prijs en kwaliteit tussen verschillende soorten vinyl. Zo kan een dunne, goedkope vloer zelfs scheuren bij het verschuiven van zware meubels. Zonde! Laat je dus goed adviseren.
 

6. PVC

PVC vloer type
Ook PVC is een kunststof vloer, bestaande uit verschillende lagen. Het verschil met vinyl is dat PVC over het algemeen wat sterker is, dat het een beschermende toplaag bevat en in stroken gelegd wordt. Tegenwoordig is PVC bijna niet meer van laminaat te onderscheiden.

Voordelen

PVC vloeren zijn in tal van dessins beschikbaar voor een relatief betaalbare prijs. Ze zijn gemakkelijk met een dweil en stofzuiger te onderhouden en zijn prima te combineren met vloerverwarming.

Nadelen

De vloer is, door de de beschermende PU-toplaag, wat harder dan bijvoorbeeld vinyl. En omdat de vloer erg dun is, is een egale basis vereist. Je kan hem dus niet zomaar over een oude vloer heen leggen. 
 

7. Tapijt

Soort vloerbedekking: tapijt
Tapijt heeft de afgelopen decennia aan populariteit ingeleverd door de opkomst van moderne soorten vloeren als laminaat, pvc en vinyl. De laatste jaren lijkt het echter weer met een heuse terugkeer bezig te zijn en zien we het in steeds meer woningen terug.

Voordelen

Tapijt is in allerlei kleuren, prints en materialen verkrijgbaar. Het houdt warmte uitstekend vast en is heerlijk zacht onder de voeten. Heerlijk voor in de slaapkamer dus. Zeker bij het opstaan in de koude wintermaanden...

Nadelen

Tapijt is wat minder gemakkelijk schoon te maken dan bijvoorbeeld vinyl of laminaat. Snel even stofzuigen en dweilen is er helaas niet bij. In gezinnen met jonge kinderen of huisdieren is het dus niet altijd even geschikt. 
 

8. Betonvloer

Nieuwe soorten vloeren: betonvloer
Een relatief nieuwe ontwikkeling is het gebruik van betonvloeren in woonhuizen. Een trendy oplossing voor een moderne industriële look.

Voordelen

Een betonvloer is niet kapot te krijgen en is gemakkelijk in het dagelijks onderhoud. Er zijn geen naden of kieren zichtbaar, wat het geheel een tijdloos karakter geeft.

Nadelen

Een betonvloer is een stuk harder en minder geluidsabsorberend dan houten of kunststof vloeren. Ook is een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig om de vloer lang mooi te houden. Zo zullen er na verloop van tijd scheurtjes ontstaan die met het blote oog te zien zijn. Dit kun je natuurlijk ook als voordeel zien, omdat het de industriële look versterkt.

Populaire soorten vloeren

Bovenstaande vloertypes zijn nog altijd populaire keuzes in Nederland. Zowel in woonhuizen als bedrijven. Iets gezien dat je aanspreekt? De Bossche tapijtschuur is specialist in parket, vinyl, PVC, laminaat vloeren én natuurlijk tapijt. Kom langs in onze showroom van ruim 1500m2 en laat je inspireren. Of kijk in onze webshop en bestel eenvoudig online.
Over ons
Bij De Bossche Tapijtschuur koop je alles voor jouw vloeren, ramen en trap. In de webshop vind je een ruim assortiment aan tapijt, vinyl, pvc, laminaat, vloerkleden en meer!

✔ Gratis bezorging binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ Gratis vloeren leggen binnen 30 km rondom Den Bosch
✔ 15% korting met de code DHZ2024 als je de vloer zelf legt
Kom langs